Покровитель міста: Мукачево відзначає День святого Мартина

Святий Мартин є покровителем міста Мукачево


Сьогодні, традиційно, у Мукачеві проходить ходьба з ліхтариками та смолоскипами. З дотриманням карантинних обмежень для мукачівців показали виставу про життя святого в міському театрі та відбулася традиційна святкова меса у римо-католицькому соборі святого Мартина.

Також, за традицією, міський голова Андрій Балога окропив площу міста молодим вином.

День святого Мартина — міжнародне свято на честь дня пам'яті про єпископа Мартина Турського.

Трохи історії

Мартин Турський - римський легіонер, який жив у IV столітті. Підійшовши до міських воріт в Ам'єні, Мартин наштовхнувся на жебрака, що тремтів від холоду. Мартин, який сам жив у простоті і не мав нічого, щоб дати бідоласі, витягнув меча, розрізав свій власний плащ навпіл – і віддав половину жебракові. Наступної ночі уві сні святому Мартину явився Христос, одягнений у половину плаща, якою пожертвував солдат, і сказав: «Мартин укрив мене цією одежиною».

Щорічно, 11 листопада у багатьох країнах, переважно католицьких, відзначають це свято - День святого Мартина. В програмі святкових заходів урочиста хода вулицями міста з ліхтариками, які виготовлені власноруч з гарбуза або сучасних матеріалів зі свічкою всередині. Також на вечерю подають печеного гусака і солодку випічку.

Як свідчить легенда, традиція подавати печеного гусака склалася ще за життя Мартина Турського. Під час однієї з його проповідей поруч знаходяться гуси, що підняли шум і єпископ Мартин наказав зробити з них печеню. Відтоді, щорічно 1 листопада сім'ї печуть гусака і подають його до столу як пам'ять про цього святого. Додатково до цього готуються солодкі чотирикутні вафлі або булки у вигляді підкови, які носять назву — «ріжки святого Мартина» або «Мартинів ріг». Близько ста п'ятдесяти років тому ще існував звичай, за яким під стелею кімнати підвішувалися паперові кульки з яблуками, горіхами, родзинками, зернами пшениці, вівса, гороху. Додатково до кожного пакету кріпилися паперові смужки, які підпалювали і вміст пакетів висипалося на святкуючих. Все це символізувало закінчення врожаю, радість достатку врожаю.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар