У Фінляндії хакери зламали психотерапевтичний центр. За збереження особистих секретів пацієнтів вимагали біткоїни

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

У Фінляндії хакери заламали сайт одного з найбільших терапевтичних центрів у країні Vastaamo та отримали доступ до приватних сесій 40 тисяч людей


Про це повідомляє ABC News, пише Громадське.

Від клініки хакери вимагали 40 біткоїнів (450 тисяч євро) викупу. Також вони почали розсилати клієнтам центру вимогу виплатити від 200 євро за те, щоб не публікувати їх дані. Якщо ж жертви не встигали зробити цього протягом доби, сума викупу зростала до 500 євро.

Спершу люди відреагували з недовірою. Як доказ своїх намірів зловмисники публікували по 100 особистих справ 21 та 22 жовтня. Серед них були і особисті справи дітей.

Міністерка внутрішніх справ Фінляндії Марія Охісало скликала з цього приводу Кабінет міністрів на екстрене засідання 25 жовтня. У Twitter вона написала, що «жертвам хакерського зламу необхідна термінова підтримка» та назвала витік особистих даних «шокуючим».

У центрі повідомили, що всього зловмисники встигли опублікувати 300 особових справ, і вже у п'ятницю, 23 жовтня, публікації припинились. Чи заплатила клініка викуп, наразі не відомо.

Фінські правоохоронці відкрили кримінальну справу за фактом витоку даних, а Центр кібербезпеки та Служба підтримки жертв злочинів склали рекомендації для постраждалих жертв, як надалі захистити свої дані. Різні фінські організації швидко мобілізували способи допомоги жертвам витоку, включаючи прямі лінії допомоги церкви та терапевтичні служби.

Психотерапевтичний центр Vastaamo є підрядною організацією Міністерства охорони здоров'я Фінляндії. Філії цієї клініки є майже у всіх скандинавських країнах. Два роки тому центр вже постраждав від хакерських атак. Тоді зловмисники також викрали реєстр пацієнтів та особові справи з інтимною інформацією.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар