Сьогодні відзначають День українського кіно: аналізуємо, як Закарпаття стає майданчиком для зйомок фільмів

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

Це національне професійне свято працівників кінематографії, яке відзначається в Україні щорічно у другу суботу вересня. Не дивлячись на великий вклад у становлення світового кіномистецтва, в Україні «День українського кіно» отримав статус офіційного державного професійного свята лише у 1996 році


Сьогодні аналізуємо, чому Закарпаття стає таким привабливим майданчиком для зйомок європейського кіно.

Лише за останні декілька років в Україні спостерігається тенденція розвитку вітчизняного кінематографу. Кількість українських фільмів, які вийшли на кіноекрани, зростає. Зростає і кількість фільмів, знятих у копродукції з європейськими кіно виробниками. Не секрет, у вітчизняних фільмах знімаються і відомі актори, які знані на весь світ. А деякі вітчизняні стрічки набули розголосу та резонансу у різних куточках світу.

Закарпаття, як край туристичний і мальовничий, має чимало можливостей для того, аби привабити як вітчизняних, так і закордонних кіновиробників. А останні події в українському і світовому кіно навіть доводять, що саме на Закарпатті знімаються стрічки, які є успішними за кордоном, а імениті актори приїжджають грати свої ролі саме сюди.

Так, однією із гучних прем’єр минулого року був кримінальний фільм “Межа”, знятий спільно Україною та Словаччиною за підтримки програми “Креативна Європа”. Цей фільм розповідає про життя родин на прикордонні, де йде контрабанда цигарок та нелегальних мігрантів. Стрічка стала найкасовішим словацьким фільмом за всю історію кінематографу сусідньої країни і зібрала у прокаті 1,74 мільйона євро.

Трейлер фільму "Межа":

Ще одним спільним продуктом України та країн ЄС, знятим частково на Закарпатті, стала українсько-італійська комедія “Ізі”. Фільм розповідає про 40-річного італійця-невдаху на ім’я Ісідоро, який був гонщиком автоперегонів, і за проханням брата везе з Італії у високогірне карпатське село труну із тілом загиблого на будівництві українського заробітчанина. Варто зауважити, що деякі сцени цієї стрічки були зняті на Закарпатті. Зокрема, на контрольно-пропускному пункті “Лужанка” на кордоні з Угорщиною.

Трейлер фільму "Ізі":

Варто зауважи, що зйомки стрічки "Холодна кров" за участі Жана Рено викликали чималий резонанс на Закарпатті. А саме озеро Синевир вже стало місцем, де відбулись зйомки фільму. Тепер, після виходу стрічки на екрани, краєвиди Закарпаття та одне з найвідоміших озер України стали відомим на увесь світ.

Трейлер фільму "Холодна кров":

Додамо, що досить великого розголосу отримав фільм "Мої думки тихі" ужгородського режисера.  Фільм розповідає про 25-річного звукорежисера, який повинен поїхати на Закарпаття записувати звуки тварин.

Трейлер фільму "Мої думки тихі":

Додамо, що Закарпаття кіношне приваблювало професіоналів дуже давно, як для кіно так і для серіалів. Зазначимо, перший знятий фільм у Мукачеві є«Koriatovic», проте оригінал до наших часів не зберігся.

Варто відзначити, що на Закарпатті створюються не лише повнометражні фільми, які потім доступні для широкого загалу. Великою популярністю користуються й короткометражні фільми закарпатських режисерів, які мають можливість представляти Україну та український кінопродукт на міжнародних кінофестивалях.

Враховуючи кількість національних меншин та творчий потенціал краю, розвиток цього виду мистецтва дуже перспективний. На допомогу молодим любителям кіно функціонують різні локальні кінотабори, у Мукачеві кіношкола повного циклу. А також створена фільм комісія в Ужгороді.

 

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар