Бургери, картопля-фрі, печиво: чим годують дітей у школах під час карантину та як батьки можуть на це вплинути

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

Запаковане печиво, бутерброди, сендвічі з сиром, бургери, сік, чорні шматки бананів — одразу після святкових фото з Дня знань батьки почали публікувати в соцмережах дописи про сніданки учнів початкової школи. Через карантин у навчальних закладах тимчасово відмовилися від звичного гарячого харчування. hromadske розповідає, що в українських школах дають дітям на сніданок, наскільки це корисно і як батьки можуть контролювати меню своїх дітей


Що зараз школярі їдять на сніданок?

Про те, що в шкільному меню будуть зміни, у Міністерстві охорони здоров’я повідомили наприкінці серпня. У їхній постанові йдеться про те, що всі школи мають відмовитися від харчування за типом «шведського столу», а натомість давати учням фасовану продукцію. У шкільних їдальнях також мають розсунути обідні столи, щоб збільшити дистанцію та зменшити кількість дітей, які перебувають там одночасно.

Батьки почали бити на сполох — їжа, яку отримували діти на сніданок, була сумнівної якості. Вони публікували фото неапетитних сендвічів і бургерів із чорною картоплею-фрі, зіпсованих бананів, упакованого печива з соком та бутербродів із ковбасою.

Жителька Івано-Франківської області Ольга розповідає, що її донька-другокласниця минулого тижня взагалі не отримувала шкільних сніданків.

«Через те, що карантин і в їдальні мало місця, нам сказали давати їжу з собою. Це було дуже незручно, потрібно було думати, що приготувати, і щоб воно ще й не зіпсувалося», — каже Ольга.

Жінка щодня готувала щось нове: сирники, млинці, бутерброди, чай, складала в ланч-бокс. Із вівторка в школі поновили харчування, і донька Ольги вже снідала в їдальні:

«Їла борщ і піцу, ще на вибір були гречка або макарони. Це краще, ніж було, але все ж таки хотілося б більше овочів і фруктів. І щоб замість піци було щось корисніше».

Син Ірини, Марк, навчається в третьому класі сумської школи. Через те, що в школі не вистачає класів на всіх учнів, його уроки починаються об 11:50.

«Їм дають печиво і сік. Учора — булку з соком. Це ще не обід, але вже й не сніданок».

Минулого року режим навчання Марка був такий самий, розповідає Ірина, але харчувався він повноцінно. Їв гречку, м’ясні або рибні котлети, какао, кашу або запіканку.

«Я не переймаюся, що це вплине на здоров’я дітей. Мені здається, що батьки однаково або проситимуть дитину не їсти в школі, або даватимуть їжу з дому. Але це не нормально, якщо дитина до вечора сидітиме лише на печиві та соку. Дітей потрібно годувати чимось кориснішим, ніж просто цукром».

Мама школярки Ганни, Юлія, знає, чим годують учнів школи. Дітям на сніданок готують бургери з котлетою з рубленого м’яса і овочами. Булку та котлету роблять на місці в їдальні:

«Ми нещодавно виграли проєкт громадського бюджету міста і зробили капітальний ремонт у їдальні. Я впевнена в якості продуктів і знаю, як їх готують».

І хоча донька Юлії не отримує безкоштовних сніданків, бо навчається в п’ятому класі, жінка каже, що була б рада такому харчуванню.

А такі сніданки — це корисно?

Юлія Трофимова, мама третьокласниці Влади, — сімейна та дитяча дієтологиня. Щодня її донька снідає бургерами в одній із київських шкіл:

«Сказати, що я обурена таким меню — нічого не сказати. Це їжа, позбавлена різноманітності, а такий набір інгредієнтів — велике навантаження на підшлункову залозу. Булка з білого борошна у поєднанні з м’ясом важко перетравлюються. Через це в дітей може з’являтися важкість у шлунку. Так, вони із задоволенням їстимуть бургери і будуть ситі такою їжею, але питання в її якості та наслідках».

Перед початком уроків Влада снідає вдома. В школу Юлія дає доньці літр води, горішки, фрукти, пастилу та хлібці. Те саме вона радить робити й іншим батькам як доповнення до шкільного сніданку і закликає відмовитися від бутербродів з ковбасою та продуктів, які швидко псуються.

Тим батькам, у яких діти отримують в школі печиво та сік, дієтологиня радить обов’язково готувати сніданок удома:

«Було б значно краще, якби діти в школі снідали кашею, котлетою, салатом, але в одноразовому посуді».

За словами Юлії, місяць харчування бургерами, хоч би якої вони були якості, може призвести до того, що в дітей з'явиться додаткова вага та виникнуть проблеми зі здоров’ям, які не одразу будуть помітні.

Однією з вимог МОЗ також є заборона фонтанчиків із питною водою на час карантину.

Дієтологиня розповідає, що в класі її доньки не встановили кулер, тому вона щодня дає їй дві півлітрові пляшки з водою:

«Порушення водного балансу в дітей може призвести до згущення крові, проблем із підшлунковою залозою. Дитина може бути дратівливою, погано запам’ятовуватиме матеріал».

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар