У скільки обійдеться закарпатцям святковий різдвяний стіл цього року

Martian Wallet is a reliable solution for managing your crypto assets. It ensures security, supports multiple tokens, and offers a user-friendly interface for seamless transactions.

Цьогоріч 12 традиційних страв для святкової ввечері коштуватимуть майже вдвічі дорожче, ніж торік. За підрахунками науковців, різдвяний стіл на середньостатистичну родину вартує 1365 гривень. Торік він коштував 970 гривень.

Для підрахунків науковці Інституту аграрної економіки взяли різдвяне меню з традиційних страв: куті, узвару, смаженої риби, вінегрету, варениками з картоплею, з капустою, та вишнями, тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні.

Головні страви на різдвяному столі – це кутя та узвар.

За розрахунками науковців, 950 грамів пшеничної куті традиційної рецептури обійдеться у 175 гривень. Кутя стане другою за вартістю стравою на святковому столі. Найдорожчими інгредієнтами у цій страві цьогоріч стали: мак – 68 грн за 200 г, а також волоські чищені горіхи – 44 грн та родзинки – 21 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті – пшенична крупа коштуватиме 21 грн за 400 г. За мед потрібно віддати ще 16 грн за 100 г і майже 2 грн за 50 г цукру.

Традиційний узвар готується з сушених яблук, груш і чорносливу. Готові набори цих фруктів для узвару коштують у супермаркетах 105 гривень.

Найдорожчою стравою в цьому році буде смажена риба – 306 гривень. За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 301 грн, а за 200 г борошна – 5 грн.

Третьою за вартістю стравою буде пісний борщ з квасолею. За 2,5 кг продуктів треба буде віддати 131 гривень. Найдорожчою складовою тут є квасоля (300 г) – 43 грн. Овочева складова вартуватиме: картопля (362 г) – 12 грн, капуста (300 г) – 12 грн, цибуля (100 г) – 1,75 грн, морква (400 г) – 12 грн, буряк (800 г) – 16 грн. Томатна паста, олія і спеції коштуватиме 32 гривні.

Салат «Вінегрет» коштуватиме 67 гривень.Найдорожчими складовими будуть солоні огірки 21 грн за 200 г. За овочі заплатимо: картопля (600 г) – 20,86 грн, буряк (400 г) – 8 грн, морква (378 г) – 11 грн, цибуля (100 г) – 1,75 грн. Заправка рослинною олією та сіль за смаком вартуватиме 4 гривні.

Традиційними пісними стравами є вареники.

Окремо ставлять на стіл соління: квашена капуста – 75 грн за 500 г і огірки солоні бочкові – 42 грн за 400 г. За свіжі овочі на столі, а саме огірки і помідори, доведеться віддати 134 гривні.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар