Місцеві вибори 2020: покрокова інструкція як змінити місце голосування

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня, а змінити місце голосування можна до 10 вересня. Відтак актуальним стає питання – як змінити своє місце голосування.

Коротку інструкцію в п'ять простих кроків наводить громадянська мережа "ОПОРА", йдеться в матеріалі.

Як змінити місце голосування

1. Прийти до відділення Державного реєстру виборців:

  • З 1 липня й до 10 вересня можна прийти у відділення державного реєстру виборців за фактичним місцем проживання. Слід знайти той відділ, що відноситься до адреси, на яку ви хочете змінити місце голосування. Зробити це можна за посиланням.

​2. Подати відповідну заяву:

  • З собою слід мати паспорт громадянина України. Тоді ви зможете подати заяву на зміну місця голосування. Відповідний бланк можна роздрукувати вдома (у додатку за посиланням) або ж взяти безпосередньо у відділенні ДРВ.

3. Отримати повідомлення про зміну виборчої адреси:

  • ДРВ має відповісти на вашу заяву. Таким чином вас сповістять про зміну місця голосування упродовж 15 діб. Це можуть зробити в самому відділенні Держреєстру, надіслати лист за новою адресою або ж на електронну пошту. Це лише повідомлення, тому його не потрібно брати на виборчу дільницю.

4. Перевірити себе в списку виборців:

  • Коли ви отримали повідомлення про зміну місця голосування, оновлену інформацію можна перевірити в "Особистому кабінеті виборця". Там слід переконатися, що відображається вже нова виборча адреса.
  • Опісля варто також відстежити номер й адресу нової виборчої дільниці, яка відноситься до нової виборчої адреси. Це можна зробити за посиланням.

5. Прийти 25 жовтня на дільницю й проголосувати:

  • У день голосування 25 жовтня 2020 року треба буде прийти на нову виборчу дільницю, яка відноситься до нової виборчої адреси, і проголосувати. Це можна буде зробити з 8 до 20 години, маючи з собою лише паспорт громадянина України.

Важливі уточнення

  • Процедуру подачі заяви до Держреєстру можна виконати в режимі онлайн. Це можна зробити на сайті ДРВ, але лише за наявності електронного цифрового підпису.
  • Люди з інвалідністю, яким складно дістатися до відділення ДРВ, можуть подати паперову заяву про зміну виборчої адреси через уповноважену особу. Остання має пройти звину процедуру, але їй потрібен власний паспорт і довіреність.
  • Для зміни місця голосування внутрішнім переселенцям потрібен тільки паспорт громадянина України. Вони також повинні подати заяву про зміну або визначення своєї виборчої адреси.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар