На території НПП “Синевир” є унікальне болото “Глуханя”

Болото Глуханя знаходиться на території Негровецького природоохоронного науково-дослідного відділення на правій терасі річки Теребля у Ґорґанах, на висоті 630 м над рівнем моря.

Площа заповідного урочища «Глуханя», що входить до складу НПП «Синевир» становить 16.1 га.

Оліготрофно-сфагнове болото розділене на дві частини меліоративним каналом: на північно-західну і південно-східну. По периферії болота переважає рослинність торф’янистих лук з переважанням і співдомінуванням таких видів, як молінія голуба, ситник розлогий, ситник купчастий, біловус стиснутий, тонконіг болотний та інші. Ближче до апікальної частини болота, а найбільше у його північній частині, на теперішній час сформувалися здутоосоково-сфагнові угруповання, пухирчастоосоковi, пухівково-чорноосоково-сфагнові, чисто сфагнові, а також ринхоспорово-сфагнові, які за останні 7-9 років помітно розширили свої площі.

Болото «Глуханя» має дуже різноманітний рослинний покрив, де за результатами досліджень було виявлено багато Червонокнижних видів рослин: осока малоквіткова (Carex pauciflora, журавлина, лікоподієла заплавна, шейхцерія болотна.

Серед рідкісних і фонових видів ми можемо відмітити такі як: рінхоспора біла, андромеда багатолиста, водянка чорна, пухівка вузьколиста, калла болотна, росичка круглолиста.

Серед осокових – осока чорна,осока пухирчаста, осока носата та інші.

Серед сфагнів переважає сфагнум гостролистий, дещо рідше сфагнум магеланський, сфагнум рожевий, сфагнум загострени, зозулин льон стиснутий, зозулин льон звичайний.

На болоті «Глуханя» закладено три постійні пробні площадки де щомісячно проводяться спостереження за розвитком рідкісної рослинності.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар