Національний природний парк Закарпаття “Синевир” відзначає важливу подію

Цього року, Національний природний парк "Синевир" відзначає важливу подію - 40-річчя встановлення знаменитої статуї «Синь і Вир», яка стала одним із символів верховинського мальовничого куточка Карпат.

Озеро Синевир, одно із семи чудес України, є однією із головних туристичних атракцій Закарпаття. Його часто називають "Морським оком", яке оточують вікові смереки і розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря та є найбільшим озером гірської системи Українських Карпат.

Втілили ідею створення величної статуї відомі закарпатські скульптори - Іван Бровді та Михайло Санич. Витвір майстрів вважається найбільшою деревʼяною скульптурою в Європі. Її висота сягає 13 метрів, а вага становить близько 30 тонн.

Виготовлена з африканського дерева махагон , яке славиться своєю довговічністю і стійкістю до несприятливих погодних умов. Історія створення статуї «Синь і Вир» тісно пов'язана з народною легендою про нещасливе кохання. Згідно з легендою, юна красуня Синь закохалася в пастуха Вира. Їхнє кохання було настільки глибоким і щирим, що вони вирішили повʼязати свої життя назавжди. Однак, батько Сині, багатий і впливовий граф, дізнавшись про їхні почуття, наказав убити пастуха Вира. Від горя Синь ридала так гірко, що з її сліз утворилося озеро, в центрі якого стоїть острів («зіниця ока»), де лежить Вир. На знак цієї легенди, у серпні 1984 року на березі озера Синевир, було завершено встановлення дивовижної скульптури, яка символізує трагічну любовну історію.

Статуя «Синь і Вир» стала не лише памʼяткою культури та мистецтва, а й символом кохання, вірності та незламного духу карпатського народу. Вона є втіленням багатої духовної та культурної спадщини цього краю. Щороку тисячі туристів відвідують озеро Синевир, щоб побачити цей символ, доторкнутися до легенди та насолодитися неймовірною красою природи.

 

 

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар